2013. október 27., vasárnap

Az igazán finom müzli

Hétvégén, mikor nem kell korán kelnem és van időm nyugodtan tenni-venni itthon, villásreggelizni szoktam. De hétközben, még akkor is ha igyekszem időben kelni, hogy legyen időm nyugodtan készülődni, rendet rakni, kivinni a kutyát, reggelizni, rádiót hallgatni és közben picit olvasgatni, kikészíteni és átnézni az anyagot az első órámhoz, szóval egyszerűbb müzlit enni ilyenkor. Viszont egy ideje nem találok igazán jó müzlit, mind ízesített, cukros, vagy nagyon mű. Találtam a Culinarisban Dorset müzlit, ami a reggeliző pelyhek Ferrárija és tényleg úúú és ááá, de azt meg luxus lenne mindig tartani itthon. 

Amikor Pozsonyban voltam látogatóban, a barátnőm, aki igyekszik aránylag természetesen és egészségesen etetni a családját, mesélte, hogy ő maga készíti a müzlit. Megkóstoltam, és isteni volt. Miután hazaértem, elküldte a receptet, és azóta már a harmadik adag is elkészült - és nem hiszem hogy valaha vissza fogok térni a bolti müzlikhez. Nagyon tetszik, hogy a hozzávalók variálhatóak, és mindenféle finomságot beledobálhatok. És annyira jó elkészíteni is, mert szerintem a forró sütőtől bemelegedett konyhánál nem sok otthonosabb dolog van, de a piruló és mézben sülő magocskák illata talán még azt is veri.

Hozzávalók egy nagy adag müzlihez (én nagyon nagyvonalúan bánok a mennyiségekkel, majdnem mindent duplázok, mivel sok magocskával és szárított gyümölccsel szeretem):

500g zabpehely (nekem jobban bejött a darált típusú)
2 dl forró víz
méz
100g tökmag
200g napraforgómag
200g kevert mag (dió, mogyoró, kesudió, mandula, stb)
100g kókuszpehely
szárított gyümölcsök, csoki, macskafüle apróra vágva.
Ezt nem reklámnak szánom, de a DM-ben minden hozzávaló kapható.

  • A forró vízben feloldunk 1 evőkanál mézet, és ráöntjük a zabpehelyre. Összekeverjük, hogy a pehely felvegye a vizet. Egy nagy tepsit (ti tudjátok, hogy van ahol tepszinek hívják?) beborítunk sütőpapírral. Ráterítjük a nedves zabpehely felét, és forró sütőben megszárítjuk. Folyamatosan nézegetni és forgatni, kevergetni kell, mert nagyon hamar megég. Így lesz ropogós a müzli. Ugyanezt megtesszük a zabpehely másik felével is. 
  • Egy teflonos edényben felmelegítek 1-2 kanál mézet, és megpirítom rajta a tökmagot és a napraforgómagot, míg picit megbarnul. Zsírpapíron kihűtöm, majd apróra töröm (eléggé összeragad).
  • Egy serpenyőben enyhén megpirítom az apróra vágott diót, mogyorót (én a turmixgépet használom aprításra, had végezze az a piszkos munkát).
  • Összekeverek mindent: a zabpelyhet, a mézes és mézetlen magokat, a szárított gyümölcsöket és a kókuszpelyhet. Annyira finom!



1 megjegyzés: