2016. január 6., szerda

Szép irodalom, azaz beautiful literature

Vannak előnyei is a szobafogságnak, két nap alatt elolvastam A lány a vonaton című könyvet. Anyunak vettem meg karácsonyra, mert annyit hallottam róla, de tényleg, a csapból is ez folyik, ráadásul még soha nem láttam ennyi embert egyszerre olvasni ugyanazt a regényt, mint ezt, most, a karácsonyi időszakban a vonaton (na jó, talán tavaly A szürke ötven árnyalatát az óráimon). Tudtam, hogy könnyed téli olvasmány lesz, nem egy Bűn és bűnhődés (bár van benne bőven mindkettőből). Végül is izgi volt, tényleg olvastatta magát, nem volt unalmas egy pillanatra sem, valóban thriller, egy jól összerakott ponyva. A sztori maga fordulatos, és bár a vége meglepő (kellene, hogy legyen), azért egy idő után én már sejtettem, hogy ki a gyilkos. Olvassátok el, nyújt néhány szórakoztató órát, mintha mondjuk egy jó thrillert néznétek. 

Szóval nekem nem a sztori a bajom, hanem az, ahogy meg van írva. Elmeséli, hogy felkelt, ezt és ezt csinálta, ez és ez történt. Végig, ahogy olvastam, az járt az eszemben, hogy szerintem ilyennek kell lennie egy forgatókönyvnek, mint egy vázlat, benne vannak a történések, a helyszín 2 mondatban, meg hogy ki mit mond, gondol. Ő úgy írja le mindezt, mint ahogy mondjuk én blogot írok. Sokan vagyunk itt bloggerek, akik napi szinten bepötyögjük a gondolatainkat a kütyüjeinkbe, és aztán közkinccsé tesszük őket, de én nem nevezném magunkat (legalábbis magamat nem) írónak. Van, aki mondjuk szerintem nem áll távol tőle, ajánlom például Martine-t, aki egészen mást ki tud hozni egy bekezdésből, mint amire számítok, vagy Ellie-t, aki még csak 17 éves, de minden posztja egy műalkotás. De a legtöbben elmeséljük, hogy mizu, írunk valami vicceset/szomorút, egészen jól fogalmazunk, ha szerencsétek van, még valami történik is velünk, aztán helló. Na szerintem kábé ennyit tud A lány a vonaton.

És pont ez a bajom azzal, hogy már mindenki könyvet (na meg szakácskönyvet) ír. Bemegyek az Alexandrába, és iszonyú nehéz megtalálni az igazgyöngyöt a sok silány minőségű iromány közt. Az megvan, amikor újra és újra elolvasol néhány mondatot egy Marquez regényben, mert nem hiszed el, hogy ilyen gyönyörűen lehet fogalmazni? Hogy ha Salingert olvasol, akkor olyan érzésed van, hogy pont ugyanolyan vagy, mint valamelyik szereplő? Hogy Austernél úgy érzed, hogy ezeket a titkos utalásokat, kikacsintásokat, könyvek közti párhuzamokat csak te érted? Hogy a Pendragon legendát olvasva azt gondolod, hogy ennél nincsen a világon izgalmasabb történet? Hogy az ember minden egyes Ulickaja regény olvasása közben átértékeli az életét? Manapság is születnek ilyen hatású művek? És azokra hogyan kell rátalálni? 

Szóval nem az a bajom A lány a vonaton című regénnyel, hogy nem jó a sztori, mert lekötött. Az a bajom, hogy nagyon jó képet ad arról, hogy milyen könyvek népszerűek, mi kell nekünk manapság. Jók a sztorik, az ötletek, csak épp nagyon felszínesek. És ez a bajom pl mindenki kedvencével, Murakamival is, hogy hangulatos, kedves, de tökéletesen felejthető, főleg a 3. könyve után. Én tudom, hogy kellenek a könnyed olvasnivalók is, és nem mindenki olyan elszánt, mint Lenszi, aki idén elolvasta Az eltűnt idő nyomában mind a 7 kötetét (tegye fel a kezét, aki fel tudja mutatni ugyanezt). És olvastam mostanában nagy világirodalmi műveket, amik iszonyatosan unalmasak, tudom, hogy minden relatív, attól, hogy értékes, vagy valami híres muksó írta, nekem még nem kell szeretnem. De hát értitek, ennek a regénynek olyan marketingje van, mintha a világ legzseniálisabb könyve lenne, pedig hát nem az.

Szóval a lényeg a lényeg, az a nagy tervem, hogy idén sokat fogok olvasni és könyvtárba fogok járni - nagyon hangulatos könyvtárunk van -, és elolvasok egy csomó szuperjó könyvet, régit, újat, nehezet, könnyűt, mindenfélét. Tartsatok velem. A következő ez lesz, amihez Violet csinált kedvet nekem, és pont itt van a polcomon. 

75 megjegyzés:

  1. Szia, egy jó régi olvasód vagyok, nem emlékszem rá, hogy kommenteltem volna már, na de most... :)
    Az én foglalkozásom a legjobb a világon: korrektor vagyok. Mivel emiatt évente több száz könyvet olvasok, sajnos hivatalból azt kell mondanom, igazad van, nagyon kell kutakodni, ha igazán jó könyveket keresünk. Egyrészt a bőség zavara miatt, másrészt az általad is említett "ez kell az olvasóknak"-jelenség miatt, és nyilván ott van azért az is, hogy mindenkinek mást jelent a "jó könyv". Én már számtalanszor belefutottam abba, hogy ajánlottam valamit, ami nekem tetszett, és mások csak néztek utólag, hogy miért. :) De ha szeretnéd, akkor szívesen ajánlok 1-2 olyan könyvet, amit én olvastam, nekem tetszett, szerintem szép. (Ha még azt is megírod, hogy jellegében milyen könyv érdekel, lehet-e szomorú, dráma, vagy inkább vicces, romantikus, gyomron vágós vagy kikapcsolódós, könnyed, akkor még könnyebb a választás. Persze a többi kommentelőnek is szól mindez.)
    u.i.: Szeretem a blogodat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kérek gyomron vágósakat! :)

      Törlés
    2. Kata, köszi!:) Magyar irodalomról van szó, vagy fordításokról? Engem érdekelnek a kedvenceid minden stílusban, a vicces és a romantikus nem annyira érdekel, a többi mind jöhet, és nekem is a gyomronvágós a kedvencem:).

      Törlés
    3. Én is a gyomrosokat szeretem... :)
      Sok kiadónak dolgozom, úgyhogy vannak idegen nyelvről fordítottak is, magyarok is, ezt nem én választom, amit rám bíznak, azt javítom.

      Akkor most időrendben egy lista:
      Háy János: Egymáshoz tartozók (novellák)
      Aravind Adiga: Fehér tigris
      Chuck Palanhiuk: Altató
      Chuck Palanhiuk: Kísértettek (a Palanhiuk-könyvek elég durvák, nem mindenki bírja, tényleg nagyon szólimondó és naturalisztikus...)
      John Irving: Árvák hercege
      John Irving: Fohász Owen Meanyért
      Somerset Maugham: A legsötétebb óra
      Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről
      Téa Obreht: A tigris asszonya
      Marlo Morgan: Vidd hírét az Örökkévalónak
      Ágota Kristóf: Tegnap / A szörny
      Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél
      Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek (ez a Jojo Mayer romantikus, de szerintem a jobbik fajtából...)
      Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe
      Irvine Welsh: Skagboys (Trainspotting folytatása)
      Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen (hát, ha valami gyomros, akkor Szvoren Edina az, de nem hagynám ki)
      Tóth Krisztina: Akvárium
      Nagy Gabriella: Üvegház (előbbi két szerző is igen ajánlott)
      Jesus Carrasco: Kegyetlen idő
      Tom Rob Smith: A 44. gyermek (krimi)
      Ljudmila Ulickaja: Örökbecsű limlom
      Lionel Shriver: Születésnap után
      Sofi Oksanen: Mikor eltűntek a galambok
      David Benioff: Tolvajok tele
      Robert Galbraith: Kakukkszó
      Robert Galbraith: A selyemhernyó (ez J.K. Rowling álnéven írt krimisorozata, szerintem nem annyira a krimiszál jó benne, hanem az angliai társadalom bemutatása)
      Melanie Benjamin: Az aviátor felesége
      Tom Rob Smith: A tanya
      Rupert Isaacson: Lóháton
      Ryan Gattis: Közel a tűzhöz
      René Denfeld: Az elvarázsoltak

      Szerintem ami szimpatikus, annak nézzétek meg a leírását molyon vagy az online könyváruházakban (mert ez nyilván az én ízlésem), és ami megtetszik, érdmes könyvtárból kivenni, vagy megvenni (én általában könyvtárból hozom ki a könyveket, ez van). De jó szívvel ajánlom mindet.




      Viviane Villamont: Egy feddhetetlen nő
      Elina Hirvonen: Legtávolabb a haláltól
      Darvasi Ferenc: Elválik (novellák)


      Törlés
    4. Az utolsó 3 véletlenül maradt ki a szép sorból...

      Törlés
    5. Köszönjük! <3
      Na én pl pont azt szeretem, ha annyira gyomron ütős, mint Palahniuk, nagyon szeretem őt.

      Törlés
    6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    8. Hú, jó kis lista. Most kénytelen leszek a csalàd összes pénzét könyvekre költeni, pedig rengeteget felhalmoztam màr karàcsonykor.

      Törlés
  2. Nagyon jól megfogalmaztad! Pontosan ezért dühöngök én is a molyon már mióta... minden könyv szinte egy kaptafa. A bestsellerek, mint a forgatókönyvek, semmi leírás, csak haladjunk. (Mondom én, aki Az arany ember-ben átlapoztam a leírást.) Arról nem is beszélve, hogy mindenki haldoklókról, meg vámpírokról ír, mintha az élők és az élet már nem is lenne érdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak haladjunk:) de tényleg! Mintha nem lett volna ideje kidolgozni.

      Törlés
    2. Ó, az Aranyember első 30 oldala a Dunáról és a Vaskapuról... :)

      Törlés
  3. Az is lehet, h a forditas bena. Nagyon sokat tud rontani egy konyvon, en pl. a teli szunetben elkezdtem (de nem fejeztem be) az uj Jonas Jonasson-konyvet es nem tudok ugyan svédul, de erezni lehetett h forditas, plusz tele volt stilisztikai hibakkal. - le is tettem, ertelmetlen lett volna tovabb olvasni. Na ez nem fordulhat elo Proust-tal meg a tobbi regi klasszikussal.

    Es: huha, Lenszi! :) le a kalappal.

    Es: Martine tenyleg zsenialis!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jajmár - egyrészt irulok-pirulok (de ez szerencsére nem látszik), másrészt azért ez nagyon erős túlzás, és jólesik ugyan, de én (ha nem halok meg egyszerűen a köhögéstől) összeroppanok az elvárások súlya alatt

      Törlés
    2. szerintem ne szerénykedjél:)

      Törlés
    3. oké, akkor a szerénykedést 2016-ban serénykedésre cserélem :D

      Törlés
  4. óóóóó.... ilyen kedvesen beleírtál a posztodba? jaj :))))) úgy meghatódtam! nahát! köszi :))))

    VálaszTörlés
  5. ja, hogy mondjak is valamit: A lány a vonatont még nyár elején olvastam, akkor írtam is róla - és ugyanakkor olvastam két másik könyvet is (mindkettő frissmagyar) és szemben a lányavonatonnal, mindkettő jó is volt sztem (a kemény zsófi könyv kifejezetten párhuzamba állítható a szerkezete miatt - és egyértelmű különbségek vannak a két könyv közt) (http://nagyszoba.blogspot.hu/2015/06/konyvek.html)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jéééé, A lány a vonatont a nyáron én is olvastam, csak a moly-os link mögé pillantva ugrott be, de még ott sem rögtön...A címéből nem jöttem rá több nap alatt sem, hogy volt már a kezemben. Ergo nem volt rám nagy hatással.:( Azt sem tudtam, hogy ez ekkora bestseller.(NEM érdemli meg.)Köszönöm a többi linket!

      Törlés
  6. Azért lássuk be, Proust iszonyat hard, szerintem nem is kell feltétlenül olvasniuk embereknek, mert nem fogják szeretni, néha én sem voltam benne biztos, hogy nekem kell, és ha nem magyar szakon végzek, és nem "tudom" aggyal, hogy mit kell benne észrevenni, akkor az első kötet feléig sem jutok. Amúgy csomó tök jó kortárs van szerintem, Bartis Attila, Dragomán György, Háy János, Houellebecq, Carver (ő annyira nem kortárs mint az előbbiek), velük szerintem érdemes futni egy kört. :) A lány a vonatont én is láttam mindenkinél, valaki adja kölcsön!

    VálaszTörlés
  7. és Zetor Leila említést sem érdemel?

    https://combfiksz.wordpress.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én néha ránézek, de nekem havonta 3 sor nem üti meg az ingerküszöbömet

      Törlés
    2. éppen mostanában lesz neki könyve, ha jól értem. szerintem szuper, akkor is ha ritka.

      Törlés
  8. na meg ők:
    http://www.agnus.co/
    http://julisom.blog.hu/
    http://text.blog.hu/
    http://sebtolvajblog.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de azért ezek tagadhatatlanul irodalmi magasságokba lendülnek (jó, nyilván nem mindig, de a blog szerintem nem is ilyen műfaj)

      Törlés
    2. de nekem egy blog pont nem kell, hogy irodalmi magasságokba lendüljön. kicsit elvontak ezek nekem.

      Törlés
    3. ja persze, nem kellenek az irodalmi magasságok (én kifejezetten ellenzője vagyok ennek egyébként), csak említettél blogokat, akik szerinted irodalmiak, én meg gondoltam kiegészítem a "nagy klasszikus" blogokkal.

      Törlés
  9. Én könyvajánló oldalakat szoktam elolvasni, elég sok van, meg ott a moly is, az is ad valamennyire támpontot. Gyerekkönyveket is mindig alapos kutatás után veszek, aztán így sem mindig jön be a dolog, de azért többnyire igen. :-)
    Most én is kortárs írókat igyekszem felfedezni, nőket is, azokat szinte egyáltalán nem olvastam eddig, hát ezen most változtatni fogok.

    VálaszTörlés
  10. jaj bocsánat, őt még muszáj, mert kifelejtettem:
    https://zsempet.wordpress.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem, amelyik blogot nem ismertem azok közül, akiket linkeltél, teljesen más az ízlésünk blogok terén, de köszönöm, Molly! Téged nem zavar, hogy némelyikük nagyon ritkán, vagy egy ideje egyáltalán nem ír? Nekem kell, hogy egy blog a napjaim része legyen.

      Törlés
    2. hát, én máshogy kezelem az ilyen blogtípust, az ilyet nem is akarnám naponta olvasni (bár agnusét miért ne), ezek olyanok mint a Fellini filmek - olyat se akarsz mindig nézni, de azért néha jót tesz, elgondolkodtat, mást mutat. szerintem ezek a blogírók kifejezetten tehetséges írók, csak ezért emlékeztem meg róluk.

      Törlés
  11. Olvastam, a sztori egész jó, engem lekötött, bár egy idő után én is tudtam, ki a gyilkos, maga az írás viszont siralmas, és hát tudnék még elég sok olyan sztárszerzőt említeni, aki úgy ír, mint egy jobb képességű második osztályos. Általános iskolás.
    Én is magyar szakon végeztem (Lenszi, Proustért térdig hajlok előtted), a szépirodalmat tekintve biztos, hogy bőven olvasottabb vagyok mint az átlag, meg azt hiszem, úgy egyébként is (kindle könyveim száma 272, ezt a mennyiséget pont két év alatt sikerült elolvasnom, és igen, én vagyok az, aki mindenhol olvas, a wc-t kivéve), de én például még mindig sokkal jobban rajongok Dosztojevszkijért, Bulgakovért, Hemingwayért, Krúdyért, Karinthyért, mint mondjuk Esterházyért, sőt, tőle például kifejezetten szenvedek, de Bartis Attiláról sok jót hallottam, meg Dragománról is, frissítem is a listáimat, mert a mostani kortárs irodalmat tekintve vannak lemaradásaim. Aztán persze lehet, hogy én már csak maradok olyan konzervatív, akinek a régi nagyok maradnak a kedvencei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én olvastam Bartis Attilát és tényleg nagyon jó (bár én nem vagyok magyar szakos, sőt, inkább reálosabb vonulat, de szeretem az irodalmat). Békés Pál is tetszett. Háy János is. Dragomán vegyes. Most mondom, a női szerzők érdekelnek, szinte semmit sem olvastam tőlük még (Szvoren, Tótk K., Rakovszky). Ja Lugosit olvastam, az tetszett.

      Törlés
    2. Bartis Attila mondjuk, tényleg jó.
      De én még mindig le vagyok ragadva Dosztojevszkijnél (számomra ő az Írózseni) és Kosztolányinál, bár az is igaz hogy símán tudom imádni Vonnegutot, Márquezt, Murakamit is, csak őket beteszem a "közepesenszép" irodalom polcra...
      (borzasztó sznob vagyok, a polcomon egy időben tényleg szét voltak válogatva a szépiroldalom, a közepesen szép meg a lektűr), az általam nagyon cikinek ítélt könyveket pedig képes voltam a többi mögé rejteni :)
      majd, a fenti sznoboskodás után, óh, horror, visszatérek a kindlem-hez, ahol 300 sci-fi vár még rám elolvasásra...:)

      Olvasni jó, de az tényleg elszomorító, hogy metrón-villamoson-buszon többnyire csak "bulvárkönyveket" látok, én ilyenekért pl. nem adnék pénzt, mondjuk, a sci-fiért sem :)

      Törlés
    3. Hát én is így vagyok, de mindig kísérletezem, kutakodom, hogy találjak új dolgokat. sajnos a könyv (is) nagyon drága, tehát magamnak csak nagyon válogatott könyveket veszek meg, vagy kérek meg, a gyerekeknek engedékenyebb vagyok/voltam, főleg, hogy az egyik szünetekben akár napi 1000 oldalt is olvas. És kora ellenére jobban szereti a papír alapú könyveket (amúgy én is, csak én már "öreg" vagyok).

      A kicsiknek most éppen Asimovot olvasunk.:-))) De azt a könyvtárból hozták ki. Olyan is van, hogy ami nagyon megtetszett a könyvtárból kihozva, azt megvesszük itthonra. A nagypl. Lowryt annyira szereti, hogy nem is tudom hányszor olvasta újra és újra.

      Törlés
  12. Jaj de jó poszt! Meg is ragadom az alkalmat,hogy megköszönjem a bloggerináktól kapott jó könyvötleteket.
    Milonka és Ivory hatására olvastam el Murakamitól a Norvég erdöt, ami nagyon tetszett, bár egyáltalán nem olyan volt, mint amire számitottam.
    Molly Bloom ajánlotta a We Need to Talk About Kevin-t. (Lionel Shriver) Orbitálisan jó, bár ez az a könyv, amit a harmadánál félbehagytam angolul, mert nem értettem, nem élveztem. A film is jó, de persze csak tizedannyira intenziv mint a könyv.
    Vaslédi sikeresnek bizonyuló tippjei voltak: Zadie Smith: White teeth, és Joyce Maynard: AT Home in the World - ezt Salinger rajongóknak melegen ajánlom. ;)

    Valaki emlitette Ulickaját, hogy megváltozik a hatására az éleröl alkozott elkepzelésünk (?) töle mit olvassak? Azt végre olvashatnám magyarul, mert érzem, hogy ez a 20 év külföld teljesen tönkreteszi a magyartudásomat. ha nem lenne internet, márnem is tudnék még ennyire se.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ulickaja: Elsők és utolsók. Ezek elbeszélések, isteni!!! Azért írtam, h én át szoktam gondolni az értékrendem, meg a privilégiumokat tőle, mert nagyon egyszerű emberekről, életekről ír, hihetetlen sorsokról (oké, persze, hát orosz) ír, és egyből kétkedve szoktam nézni a körülöttem lévő hisztis, materiális, sekélyes világot.

      Törlés
    2. Ezt pont nem olvastam, amit Ilonka írt, nekem azok közül, amit olvastam tőle regényt a Daniel Stein, tolmács tetszett a legjobban

      Törlés
    3. hobelevanc, remélem nem olvastad el a Kevint magyarul!:) - béna a fordítás. a filmet én nagyon rossznak találtam, de a könyv, na az szerintem az egyik legjobb, amit valaha olvastam, mondjuk Lionel Shriver amúgy is jó, bár valóban nagyon nehéz angolsággal ír. (Én a Kevint vagy négyszer olvastam, éppen az angol miatt, tök sokat lehet belőle tanulni)

      Törlés
    4. hobelevanc: ha szeretted Salinger feleségének sztoriját, akkor a Paris Wife-ot ajánlom, nekem nagyon tetszett és mindig mindenkinek ajánlgatom:)

      http://paulamclain.com/books/the-paris-wife/

      Törlés
    5. Molly: Köszi szépen, megnézem! A Kevint németül fejeztem be, magyarul nem tudnék hozzájutni olyan egyszerüen. Tudom, hogy rá kéne vennem magam, hogy elolvassam angolul is, elöbb-utóbb meglesz, de elöször Ulickaja néni jön.

      (Ez a fenti nö, Joyce Maynard, nem a felesége volt Salingernek, hanem 18 éves korában egy évig együtt élt vele.)

      Törlés
    6. Az Ulickaja tippeket is nagyon köszönöm, a Daniel Stein a tolmácsot meg is találtam, yippie :)

      Törlés
    7. Maynard enyhén szólva nem volt a felesége:)

      Törlés
    8. jól van, tudom, nem akartam a csaját írni, bocs.

      Törlés
    9. Hú, az Elsők és utolsók isteni.

      Törlés
    10. Ulickajatol a Vidám temetés is nagyon jó!

      Törlés
    11. Ulickaja úgy, ahogy van jó! ;) Annyira szépen ír, hogy szinte minden szónak szine és dallama van.

      Törlés
  13. Szerintem a magyarokkal kapcsolatban nem olyan nehéz képbe kerülni, sok ajánlóba belefutok, meg hát itthon vagyunk, na, engem pl Dragomán kistanárként tanított is az egyetemen, elfogult is vagyok vele, szeretem, a többieket is ismerem (már a könyveiket) (Bartist nem, őt el fogom olvasni). Egyébként engem biztosan elrontottak az angol szakon, de nem vagyok oda a mai magyar regényírókért, pedig pl az egyik kedvenc regényem az Iskola a határon. Mondjuk a magyar filmeket sem szeretem (bár ezen a Rókatündér, meg a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan változtatott).

    Szóval engem a külföldi (szinte bármilyen) regények jobban érdekelnének.

    VálaszTörlés
  14. Szerintem amúgy tökre nem elszomorító ha valaki bulvárt olvas a buszon, egyrészt vannak tényleg jó ponyvák, másrészt mindenki olvasson azt, amit szeretne meg amit élvez, megértem, ha valakit nagyon untat a magas irodalom. Inkább olvasson ponyvát, mint szenvedjen Joyce-szal, mert az soo entellektüell. Én is imádom a régi nagyokat, pl. sokáig volt kedvencem Dosztojevszkij, de mostanában inkább kortárs párti vagyok. Tök jó ez a poszt, most kitaláltam, hogy nálam az idei év azoknak a könyveknek/szerzőknek a behozásával fog telni, akiket kurvára illett volna olvasnom, és nem olvastam. Pl. nem olvastam Marquezt sem (csak egy kicsit), Szerb Antalt sem, Vonnegutot igen, de letettem, mert utáltam, vele is megpróbálkozom újra (mással), és ó, még mennyi mindent kellene. :)

    Amúgy én a Szürke ötven árnyalatát tettem le azért, mert nem bírtam elviselni benne a mondatokat, fizikailag fájtak. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fifty shades of Grey: a barátnöm kölcsönadta, azaz rámtukmálta :) én meg befele forditva tettem fel a könyvespolcra, ennyit a sznobságról, Ivory ;))
      Szerintem is fájdalmas, bár csak pár oldalt olvastam belöle. Viszont megengedtem a tanitványaimnak, hogy kiselöadást tartsanak belöle, mert nálam is olvasták óra alatt, a pad alatt, és jól megvitattuk, hogy miért is nöellenes ez a könyv, bár szerintem sokukat nem tudtam meggyözni :)

      Törlés
    2. Lenszi: jogos, valahol szerintem már annak is örülni kéne, ha valaki olvas egyáltalán, sokan egyszerűen nem nyúlnak könyvhöz..
      akkor inkább pontosítok: inkábbaz a szomorú számomra, hogy itt is a piac vastörvényei uralkodnak: a régi nagy klasszikusok (akiket nem feltétlenül mindig sokkal nehezebb olvasni, mint a "bulvárt") semmi marketinget nem kapnak, maximum az irodalomórán, de ott meg kötelező, és ami kötelező, azt sosem szívesen, szemben ezekkel. Dosztojevszkijt pl. felnőtt fejjel fedeztem fel, addig tartott félretennem a gyerekkori prekoncepcióimat.

      hblvnc: na, ez a szürke bigyó engem már totálisan elkerült, szerencsére senki nem vette meg karácsonyra ajándékba, én meg nem kerestem a társaságát.:)

      Törlés
  15. Amúgy milyen durva, h azt írja mindenki, hogy rengeteget olvas, én nem tudom, nektek hogy van rá időtök, én idén alig olvastam, főleg szeptember óta. Gyanúsak vagytok ti nekem:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, én olyan szomorú vagyok, annyira szeretnék sokat olvasni, de kanyarban se vagyok a régi könyvmoly önmagamhoz képest.
      Mert olvasni úgy jó, hogy órákra belemélyedhetek az aktuális regénybe, és erre este az ágyban, semmi esélyem, 2 oldal után bealszom.
      Amúgy az internetet és a blogokat hibáztatom mindenért :)
      A blogokat azért, mert az agyam jobban szereti már a rövid sztorikat.
      Mostanában próbálok figyelni rá, hogy jobban szakítsak időt az olvasásra, egyelőre több kevesebb sikerrel.

      Törlés
    2. nekem nincs :D írtad, hogy havi 1 könyvnél többet szeretnél, nekem a havi 1 könyv fér bele, ha akarok mellette dolgozni, barátozni és pasizni is. :D de hát valamit valamiért :)

      Törlés
    3. Milonka! de hát te táncolni meg bulizni, meg tornázni, meg pasizni, meg barátnőzni jársz szinte minden este, meg portfóliót írsz, meg külön tanítasz, meg bringázol, meg piacra mész, meg rendet raksz! - mindehhez képest nem sok idő néhány könyv elolvasása - némi vigasz a pörgős élet helyett

      Törlés
    4. Én még mindig szoptatás közben olvasok... meg amikor elaludt. És lefekvés előtt, mert segít ellazulnom.

      Törlés
  16. Uhh, de jó poszt Milonka!


    Én nem tudok sokat olvasni, ha jól számolom, tavaly összesen 7 könyvet olvastam el. Nem sok. :( Kizárólag a buszon, metrón érek rá ilyesmikre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. amíg kicsik voltak, én is sokkal kevesebbet olvastam! egy néhány évvel ezelőtti nagyon tudatos döntés kellett hhoz (meg a Kindle), hogy újra számottevő mennyiséget és minőséget olvassak

      Törlés
  17. No igen,mióta gyerek van,nálam is ez a helyzet. És csak pocket,mert az könnyű,ha a fejemreesik amikor bealszom...

    VálaszTörlés
  18. Na, megihlettél, írok is egy könyvajánlós posztot :)

    VálaszTörlés
  19. Óh, én is a mindig mindenhol olvasók táborát gyarapítom és éljen a szépirodalom! Jó,,kell a laza is de csak egy szint fölött azért. Heti 2-3 könyv simán megvan, sőt létszükséglet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hogy? Portás vagy egy olyan helyen, ahová soha nem jön senki? Esetleg Berlin-Budapest közt ingázol naponta vonattal? :) Csak viccelek, de hogy van ennyi időd?

      Törlés
    2. Jogász vagyok egy hivatalban szóval normális hajtós munkám van. De egyrészt irtó gyorsan olvasok, másrészt tényleg mindig: reggeli, ebéd, vacsi közben (ha egyedül eszem), várakozás közben, este ágyban stb.

      Törlés
  20. Rakovszky Zsuzsatol mit erdemes olvasni? Most eppen egy olyan konyvvel kuzdok, amit o forditott es a hataran vagyok, hogy befejezzem, mert elvezhetetlen. Amit lehet erdetiben olvasok, de ezt pont nem sikerult megszereznem.

    VálaszTörlés
  21. Mostanában az önéletrajzokban találom meg azt az igazi könyvélményt, amiért olvas az ember: amikor már a párnára kell fektetni magam mellé a könyvet, mert tartani sem bírom, de nem tudom abbahagyni. Kedvencem Robert Capa: Kissé elmosódva. Zseniális, ilyen életet és ilyen stílust...

    VálaszTörlés
  22. Rakovszky Zsuzsától A kígyó árnyékára emlékszem (pedig olvastam tőle mást is) - szerintem nagyon jól megragadja az atmoszférát, de a történetvezetése mintha kicsit döccenne itt-ott. Elég nyomasztó amúgy.

    Én Darvasi Lászlónak vagyok nagy híve, a Könnymutatványosok legendája letehetetlen. Vagy Závadától a Fényképész utókora.
    A kortárs és kevésbé kortárs szerzőknek a PIM tart fent egy klassz kis digitális archívumot, itt is lehet jó dolgokra bukkanni: pim.hu/dua

    VálaszTörlés
  23. könyvajánló áradat! de jó!! el is mentem szépen.
    értem már, miért ugrott meg a posztom olvasottsága :)
    nálam hangulatfüggő, hogy épp mire vagyok fogékony. az év könyve, a gyomrozós számomra a Vadhattyúk volt, illetve gróf Nádasdy Borbálával hallgattam egy interjút, aki rettenetesen szimpi lett és meg is vettem az életrajzi könyvét, majd írok róla, ha sorra kerül.

    VálaszTörlés
  24. http://444.hu/2016/01/10/olvasonaplo-2015

    nekem meg kell várnom, míg lefordítják őket :( - de ti csak olvassatok, ha tudtok :)

    VálaszTörlés
  25. hu de jo, most fedeztem fel ezt a sok sok kommentet itt.
    En a Millenium trilogiaba szerelmesedtem bele, illetve az I am Pilgrim cimu konyv volt ami az utobbi idoben nagyon tetszett.

    VálaszTörlés