2016. november 19., szombat

Ha ez van, hát ez van

Tegnap olyan sztoriba keveredtem megint, hogy nem is értem. 

Van egy szakmai tantárgy, amiből az osztályom 90%-a bukásra áll, de mondjuk 3-4 egyesük van így november közepén, és nem úgy tűnik, mintha ez jobb lenne majd idővel. Ez egy ilyen matek-szerű dolog, számítások. A tanárnőjük nagyon kemény, de mindenki tudja, hogy ilyen a stílusa, és amúgy nagyon jó tanárnőnek tartja mindenki. Állítólag minden osztály izzad nála az elején, aztán utána jobb lesz. 

Nekem viszont az összes osztályfőnöki órám arról szól, hogy a gyerekek őszinte kétségbeeséssel a z arcukon könyörögnek nekem segítségért, rettegnek ettől a tanárnőtől, az órától, nem értik az anyagot, esélytelennek érzik, hogy elkerüljék a bukást. Elmondtam nekik, hogy legyenek türelemmel, beszéljenek a tanárnővel, tanuljanak, gyakoroljanak sokat. De közben leültem a tanárnővel, elmondtam, mi újság, hogy mondja, el, hogyan tudna javítani az osztály, mi lehet az, ami miatt ilyen rosszul megy nekik - de így full segítőkészen, kedvesen, proaktívan. Közben a kezemben volt az egyik lány füzete, amit elkértem, hogy megnézhessem, egyáltalán milyen típusúak ezek a számítások, meg is mutogatta, mi micsoda. Ő azt mondja, hogy az osztályom hülye, ez egy tök egyszerű anyag, nem tanulnak, és kész, és majd kiderül, ki az, aki nem idevaló. Én ezzel nem értek egyet, mert tényleg úgy látom, hogy ha senkinek nem megy egy osztályból egy tantárgy, akkor ott azért lehet valami rajtuk kívül álló bibi is, de nem ellenkeztem a kolléganővel, aki jóval idősebb és tapasztaltabb nálam.

Ennek a párbeszédnek a többi kollégám is fültanúja volt, próbáltak ők is segíteni, hogy tényleg a gyakorláson múlik az egész, és ezt mondjam el az osztályomnak, hogy gyakoroljanak otthon, és egy idő után menni fog. Én mondtam, hogy jól van, elfogadom ezt, és majd elmondom az osztálynak, de totál kedvesen, és így is gondolom, hogy hát akkor tanuljanak és kész, nem tudok ennél többet tenni. 

Visszaültem a helyemre, és beszéltem valaki mással tök más témáról, erre odajön ez a nő, tök kiakadva. És elmondta, de totál emelt hangnemben, hogy a kollégák azonnal becsukták a tanári ajtaját, hogy a gyerekek ne hallják, hogy szerinte amúgy nagyon szarul csinálom a munkámat, mint osztályfőnök (!), mert a gyerekek nem tanulnak, én meg adom alájuk a lovat, és szítom ellene az osztályt, babusgatom őket. És hogy jövök én ahhoz, hogy beleavatkozzak egy másik kolléga tantárgyába, és elkérjem egy gyerek füzetét és belenézzek, ő mikor néz bele a gyerekeim angol füzetébe. 

Én néztem nagy szemekkel, köpni-nyelni nem tudtam, majd egy darabig szabadkoztam tök nyugodtan, hogy jézusom, dehogyis szítok én itt bármit, a legjobb szándék vezérelt, csak segíteni próbáltam a kommunikációt közte és az osztály közt (azt nem tettem hozzá, hogy mert hogy rettegnek tőle), azonnal hozzá fordultam tök egyenesen, és elfogadom, amit mond, hogy a gyakorlás a tantárgy kulcsa, ezt kommunikálom az osztály felé. De teljesen magából kikelve nyomatta ezt tovább, szóval végül is én lettem a szar. Én elmentem órára, de utána kiderült, hogy mindenkinek elhordott mindennek, elment az igazgatónőhöz, és neki is elmondta. Természetesen a többi kolléga bevédett, hogy csak segíteni akartam, és ne rám haragudjon már, és természetes, hogy képviselni akarom az osztályom érdekeit. 

Más miatt elmentem az igazgatónőhöz, és elmondta, hogy panasz érkezett rám, és ő is azt gondolja, hogy talán túl kedves-rendes vagyok a gyerekeimhez, és keményebben kellene őket fogni, de hozzátette, hogy de tudom, Ilonka, hogy neked ilyen a személyiséged és a stílusod, és el kell fogadni, hogy mindannyian más stílusban tanítunk. 

Iszonyatosan nagy igazságtalanságnak tartottam ezt a támadást, és nagyon szarul esett, mert tényleg tiszta a lelkiismeretem, és azt sem értem, hogy ez milyen konfliktusmegoldás, hogy letámad, majd mindenkinek panaszkodik rám és szapul?

Nagyon rosszkedvűen mentem haza, otthon lesírtam a sminkemet is, de aztán bementünk Budapestre az osztályommal, miután elkértem őket az utolsó két óráról, ettünk, nézelődtünk, és megnéztük a Legendás állatokat, ami zseniális, és tök jó kis csapatépítő program volt, nagyon jól éreztem magam. Aztán este már ültem a barátaimmal a hamburgerem, a káposztasalátám meg a pohár Syrah-m fölött, és csak pittyegett a telefonom folyamatosan, hogy Tanárnő, köszönjük a mai napot, annyira jól éreztük magunkat, nagyon jó lesz ez az osztály, menjünk máskor isjó hétvégét, és szívecskék, és puszik. 

Lehet, hogy szarul csinálom a munkámat, de továbbra is így fogom csinálni. 

31 megjegyzés:

  1. Jo eeeg! De hat nyilvan a tyukszemere leptel a nonek, ezert kelt ki magabol. Avagy nagy igazsag, hogy aki tamad, annak van vaj a fule mogott. Es hat ez o vagy tudja, vagy nem, az biztos, hogy szar lehet neki. Avagy gondolom o is sirt otthon, csak azt sajnalom, hogy te is. Fel a fejjel!

    Amugy egy ideig azt hittem, a matek tanaromrol irsz :) Kozepsuli elso osztalyaban az egesz osztaly 2-re allt, es a felet meghuzta. En vilageletemben 5-os voltam, hat sokkolt az a 2-es. Viszont cserebe az erettsegin 45 perc alatt kesz lett a feladatsorom, hibatlan pontszammal. Es a tobbiek is mind taroltak legrosszabb jegy a 3-as volt, abbol is talan ketto darab. Szoval az osztalynak is van remeny :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De érted, Tisss, én tisztában vagyok vele, h ő egy tök jó tanár, tényleg, és komoly esélye van, h egy idő után leesik a tantusz az osztálynak, és menni fog nekik ez a tantárgy, de most nagyon kétségbe vannak esve. Meg hát érted, nem kommunikálhatom ezt egy kolléga felé? Ha bármilyen probléma van, nem tudjuk megbeszélni?

      Törlés
  2. Pont egy hasonló konfliktus miatt vagyok mostanában nagyon rosszkedvű, nem részletezem, de mindenesetre szarul esik, ráadásul engem totál alattomosan, hátulról támadtak be - és ugyanez a lényeg, hogy szarul végzem a dolgom, túl megengedő vagyok, stb.
    Együtt érzek, ha ez segít:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondjuk eleve fordítva lett volna megfelelő a sztori: a mindenkit buktató tanár megy az osztályfőnökhöz, hogy húha, csináljunk már valamit....

      Törlés
  3. Ha legalább egy ilyen tanárom lett volna középiskolában, mint Te...:-) Lehet, hogy a tanárnő ért a tantárgyához, de a "gyerekekhez" (emberekhez) nem...:-(

    VálaszTörlés
  4. Csak saját vélemény de ha az egész osztálynak nem megy akkor a tanár szar.Én nem is értem,hogy merül fel valakiben,hogy mondjuk 30 gyerek hülye meg lusta.Mi a bánatnak tanít az ilyen?Ha csak kicsit szeretné amit csinál nem így állna hozzá.
    Ha minden tanár olyan lenne mint te para nélkül engednémm a gyerekeimet suliba.;)

    VálaszTörlés
  5. PONT ÍGY CSINÁLD!!!! És ne hagyd magad betörni. Nálunk hasonló helyzet van, két tanárral és sajnos azt veszem észre, hogy sokszor a tanárok is olyanok, mint az orvosok. Ha elmondod a véleményed szülőként összezárnak legtöbbször és mindig a gyerek és a szülő lesz a hibás, ritkán mondják ki, hogy valamit közösen rontottunk el, azt meg pláne nem, ha ők. Ha így állsz az osztályhoz nagy szerencséjük van veled. Szép napot.

    VálaszTörlés
  6. Basszus de szomorú, hogy ez nem alap (főleg az igazgatónőnek), hogy de, így kell bánni a gyerekekkel és így kell kommunikálni egymással. Sajnálom!
    Én simán beíratnám a gyerekeimet az osztályodba :)

    VálaszTörlés
  7. Iszonyuan kellemetlen a helyzet, plane, hogy egy ilyen "mindenki altal jo tanarnak tartott" erinthetetlen nö bukik ki rad. Mindent szuperul csinaltal, nyilvan mindenki latja is ezt, gondolj a sikereidre, a dicseretekre, a gyerekekre <3

    VálaszTörlés
  8. Nehogy már jó tanár legyen az, akinél egy egész osztály vastagon bukásra áll...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanez jutott eszembe. Ráadásul a viselkedésével is eléggé leírta magát. "Tapasztaltabb meg idősebb", közben úgy viselkedik ahogy utoljára az óvodában volt talán szokás.

      Törlés
  9. Mi ez, esetleg statisztika v számvitel? Ezek a tárgyak az elején tényleg nehezek, amíg rájön az ember, hogyan is működnek. Szerintem teljesen jól csináltad, gyere már át lécci egy II kerületi iskolába, hogy beirathassam hozzád a gyerekem! A kollégáról az jutott eszembe, hogy ki mint él, úgy ítél. Valószínűleg el sem tudja képzelni, hogy téged a jószándék vezetett. De ez nem a te hibád:) Viszont legközelebb talán taktikusabb úgy elmondani neki, hogy csak ketten vagytok, mert talán az zavarta, hogy a tanariban a többiek is fültanúi voltak a beszélgetésnek, nem lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pont ezért szerintem a problémás kollégákkal nem feltétlen jó ötlet 4 szemközt megbeszélni dolgokat

      Törlés
  10. https://brightside.me/wonder-curiosities/finland-will-become-the-first-country-in-the-world-to-get-rid-of-all-school-subjects-259910/

    VálaszTörlés
  11. ez egy picsa. raadasul tanarnak is szar. minden suliban van legalabb egy belole, de inkabb tobb.

    VálaszTörlés
  12. hát, én nagyon erősen kétlem, hogy jó tanárnak nevezhető valaki, akinél novemberre 3-4 egyese van szinte mindenkinek egy osztályban :( a jó tanár többek közt arról ismerszik meg, hogy azokat a gyerekeket tanítja, akik épp ott vannak, nem valami általa elképzelt halmazt azt általa diktált módon és ütemben :(

    szerintem nagyon is jól csináltad - a gyerekekkel is, meg a vele való beszélgetést is

    VálaszTörlés
  13. énszerintem ha vmit vki nem ért, akkor gyakorolhatja orrba-szajba,,nem a gyakorlastol fogja megerteni. masreszt meg a tanítás a kommunikàción alapul, hat ebben pedig a tanarno, ugy tunik, nem eros. Nagyon vacak helyzet ez, de szvsz jol csinalod.

    VálaszTörlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  15. na akkor meg egyszer: Milonka, szerintem is te csinalod jol! <3 de nagyon kiabrandito, hogy ez a gyereknyomorito megkozelites az alap meg mindig a sulikban :(

    VálaszTörlés
  16. A tanárnő kiégett és besavanyodott, és szerintem egyszerűen csak irigyli, hogy szeretnek a gyerekek... azt, hogy jól csinálod, mi sem bizonyítja jobban, mint az esti sms-ek a "gyerekeidtől"-)))

    VálaszTörlés
  17. Pont az jutott nekem is eszembe, hogy kiégett a kollegina es irigyli a lenduleted, a pozitiv hozzaallasod, a tenniakarasod. Meg azt is, hogy teged szeretnek a gyerekek, ot meg nyilvan nem, ha ket kezzel szorja nekik az egyeseket.
    Mondjuk en az igazgato velemenyen is megdobbentem, hogy szerinte tul kedves+rendes vagy a gyerkocokkel.. Azert ez hadd ne legyen mar problema..!
    Inkabb az a problema, hogy keves az olyan mentalitasu tanar, mint Te!

    VálaszTörlés
  18. Pont az jutott nekem is eszembe, hogy kiégett a kollegina es irigyli a lenduleted, a pozitiv hozzaallasod, a tenniakarasod. Meg azt is, hogy teged szeretnek a gyerekek, ot meg nyilvan nem, ha ket kezzel szorja nekik az egyeseket.
    Mondjuk en az igazgato velemenyen is megdobbentem, hogy szerinte tul kedves+rendes vagy a gyerkocokkel.. Azert ez hadd ne legyen mar problema..!
    Inkabb az a problema, hogy keves az olyan mentalitasu tanar, mint Te!

    VálaszTörlés
  19. Ahol az osztály nagy része nem ért valamit ott súlyosan hibázik a tanár. Én kb. kirúgnám ha megtehetném.
    Ez a tantárgy nem olyan hogy be kell magolni és lusták voltak.
    Nekem is volt több olyan téma amit a főiskolán nem értettem (pontosan ilyesmi, pénzügy, statisztika, számvitel) majd mikor dolgozni kezdtem a szeniorabb munkatársnőm kb. 1 óra alatt értelmesen elmagyarázta.
    Erre szerintem nagyon passzol a who can does who can't teaches.
    Szerintem általánosságban a matek és a fizika sem volna akkora mumus a legtöbb gimis körében ha több tanár volna aki jól magyaráz. Hogy ez képesség vagy szándék kérdése azt nem tudom.

    VálaszTörlés
  20. szerintem is az irigységről szólnak ezek a sztorik nagy számban, de az, hogy az igazgató egy erős felindulásból elkövetett kirohanásra igazat ad, az nonszensz.

    VálaszTörlés
  21. Jéé, én végig azt hittem, hogy ez két tanár: egy aki az órát tartja, és a maga módján konstruktívan, és nagyjából elfogadhatóan reagált (kb. elmondta a saját álláspontját), és egy másik aki látta, hogy jelezted az osztályod problémáját, és azon kiakadt.

    VálaszTörlés
  22. Csigusz, bocs, de ilyet légyszi ne:(

    VálaszTörlés
  23. Abban biztos vagyok, hogy szuper tanár vagy. És abban is, hogy a másik tanárnő nem. Olyan nincs, hogy minden gyerek hülye. Meg olyan sincs, ahogy ő ezt kezelte.

    VálaszTörlés
  24. én ilyesmi miatt jöttem el és adtam fel a középsulis tanítást és azóta sem mentem vissza. És csendben mindig boldog és büszke vagyok rád, hogy te erősebb vagy és ott vagy a diákoknak <3

    És ez számít, amit a végére írtál, a diákoktól! Én a mai napig hálás vagyok az öfőnknek, ha ő nincs, más ember vagyok. Ő is ilyen "fura" volt, hogy szerette a diákjait (a kollégái őt sem kedvelték annyira), de hogy mi még érettségi után is önként összejártunk vele csak úgy mókából meg nála volt társasjátékparti és jó volt az élet, amiért ő volt az ofőnk.


    VálaszTörlés
  25. Ilyen matektanárom volt általános iskola 5-6-7-ben, és kettes hármas voltam nála, nagyon féltem tőle. 8-ban jött egy fiatal, cuki, lelkes és nini, ötös voltam végig.. Ne add fel, nagyon sokat jelent ez a hozzáállás a gyerekeknek!

    VálaszTörlés