2017. december 10., vasárnap

Gluténmentes liszt

Meséltem a múltkor, hogy vettem a Lidl-ben gluténmentes lisztkeveréket. Na, és bár csak banánkenyeret sütöttem belőle, nem lett jó, hiába raktam bele sokkal több (mondjuk másfélszer annyi) vajat, közben jónak is tűnt a tészta, de maga a kész süti száraz lett és morzsás. Van ötletetek, esetleg van valami titka ezeknek a liszteknek?

10 megjegyzés:

  1. Nekem a kókuszliszttel volt ilyen jellegű tapasztalatom, állítólag sokkal több tojást kell beletenni..

    VálaszTörlés
  2. Nem csak az h. Tojast, de ezek nagyobb mertekben veszik fel a folyadekot is.Foleg a kokuszliszt.Meg szerintem az ilyen gm lisztek nem feltetlen jok mindenre, mint a sima liszt.

    VálaszTörlés
  3. nekem minden gm lisztes cucc száraz és morzsálós. Amikor teszek bele útifűmaghéjat (tojás is ugyanezt tudja szerintem) meg több folyadékot, akkor kicsit jobb a helyzet, de másnapra akkor is bemorzsásodik. Dehát én nem vagyok nagy konyhatündér.

    VálaszTörlés
  4. A kolleganöm mandulaliszttel süti a kenyerét, a múltkor megkóstoltam és rögtön rendeltem nála egy kenyeret magamnak is, pedig nem vagyok gluténérzékeny, de annyira finom, omlós és puha volt. Túrót is tesz bele és lefagyasztja.

    VálaszTörlés
  5. Ha jót szeretnétek: Szafi fitt termékek... érdemes megnézni a recepteket is.
    http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/ és a közösségi médiákon is megtalálható.

    Amióta S.N. megcsinálta neki az ellenkampányt sajnos hiánycikk minden terméke, úgy elkapkodják. Nagyon ajánlom.

    VálaszTörlés
  6. Psyllium (utifumag-hej) es xhantan gum, amit a glutenmentes lofaszokba teszek, ezek elvileg valamennyire visszaadjak a teszta rugalmassagat. Gyakorlatilag meg vannak olyan peksutik, amik egyszeruen nem olyan finomak glutenmentesen :( Tudod, mi igy eszunk mar több, mint egy eve, cöliakia miatt muszaj.

    VálaszTörlés
  7. A mandulaliszt tenyleg nagyon finom, de szerintem örult draga ahhoz, hogy parizsival toljam, haha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindjárt az árát kérdeztem, de ö azt állitja, hogy nem olyan drága mint amilyen finom :) (?)

      Törlés
    2. egy felkilos kenyer mandulalisztbol durvan 2-3 ezer forint. az Aldiban vettem 200 g-t nyoccszaze' a multkor. finom lett a suti belole, de annyira nem, hogy havonta egynel tobbszor megcsinaljam. nemhogy napi szinten kenyeret sussek belole. :D

      Törlés
  8. Én mézes kalácsot sütöttem a Lidl-es gm lisztből, a tészta szuper volt, a kész süti ahogy írtad, morzsás és kicsit száraz.:-( Én már 1,5 éve nem eszem glutént, de a tökéletes gm lisztet nem találtam még meg. (Én a Szafi lisztektől sem vagyok elájulva a mellékíz miatt. A darált mandula, dió viszont tényleg jó, csak drága.:-(

    VálaszTörlés